Je zit met je hond op de bank, heerlijk te kroelen met jouw handen door zijn vacht….
Elke keer zodra je met je handen bij zijn billen in de buurt komt, kijkt je hond jou aan alsof hij je iets wil vertellen. Je krijgt de indruk dat hij het niet fijn vindt, dus sla je dat deel van zijn lijf maar over.
Vervolgens, als je hond lekker mag spelen op het losloopveld, zie je dat hij ineens uitvalt naar een andere hond die aan zijn billen snuffelt. Gek, dit heeft hij nog nooit eerder gedaan. Je hond snuffelt wat rond, maar daar blijft het bij. Hij wil vandaag niet fanatiek spelen.
Eenmaal thuis vertel je je partner wat je hebt gezien. “Stel je niet aan, hij eet nog gewoon en oogt vrolijk, dus er is niks aan de hand” is de reactie. “Je maakt je veel te snel zorgen, het is maar een hond, geen kind…”
Het laat jou echter niet los. Je wilt graag dat je hond zo goed mogelijk in zijn vel zit, en je wilt daar alles voor doen. Je weet alleen niet wat je moet doen, of wie je daarbij kan helpen. Je wilt niets liever dan een nóg beter team worden met jouw hond, hij is immers je trouwe maatje die altijd voor jou klaarstaat. Hij verdient dit wederzijds! Je voelt je af en toe machteloos en onzeker als je het gevoel krijgt dat er ´iets´ is met hem. Of stel je je aan?
Je twijfelt om de hulp in te schakelen van de dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat. Je weet niet wat je dan als contactreden moet vermelden. Het voelt voor jou te zweverig om te zeggen: “mijn onderbuik gevoel zegt…” Al ben je wel heel benieuwd of dit gevoel klopt. Je zou graag willen weten of je hond zich goed voelt, of dat het beter kan.
Herken je jezelf in bovenstaande? Dan is deze cursus iets voor jou!
Hoe zou het zijn voor je als je ZELF kunt beoordelen of je hond pijn heeft?
Als je weet wat je kunt doen om je hond soepel en fit te houden? Wil je leren hoe je je hond kunt helpen als hij pijn heeft of zich niet lekker voelt? Kortom, hoe zou het voor je zijn als je zelf je hond optimaal kunt ondersteunen in zijn gezondheid?
Investering: € 247,-
Ik ga je in de cursus “Houd je hond gezond” meenemen in mijn visie als osteopaat voor honden. Ik ben erachter gekomen dat het ‘fingerspitzengefühl’ niet aan te leren is via een online programma. Daarom heb ik er bewust voor gekozen om deze cursus live te geven, individueel, in mijn praktijk, met jouw eigen hond. Zo kan ik jou in een paar uur écht goed leren voelen en observeren. Vervolgens kun je bij een ‘hoe-zat-het-ook-al-weer’ momentje in de online leeromgeving heel veel informatie terugvinden.
Je kunt een afspraak maken voor het één op één traject in mijn praktijk (Bad Bentheim of De Lutte). Twee uur lang krijgen jij en je hond dan alle aandacht. In dit één op één traject zorg ik ervoor dat de cursus precies aansluit bij wat jullie nodig hebben en wat jij graag wilt leren. Daarnaast krijg je toegang tot de online leeromgeving; hierin staan meerdere eBooks, filmpjes, cheatsheets en powerpoints die je op je gemak door kunt kijken.
Aan het einde van deze cursus kan het voorgaande scenario er zo uitzien:
Je zit met je hond op de bank, heerlijk te kroelen met jouw handen door zijn vacht. Elke keer zodra je met je handen bij zijn billen in de buurt komt, kijkt je hond jou aan alsof hij je iets wil vertellen. Je krijgt de indruk dat hij last heeft van zijn onderrug. Zodra je gaat voelen en testen, weet je zeker dat hij wat last heeft van zijn onderrug. Gelukkig is het niet ernstig en ben je er vroeg bij. Je kunt dit dus zelf oplossen met een aantal technieken die je hebt geleerd.
Vervolgens, als je hond lekker mag spelen op het losloopveld, zie je dat hij ineens uitvalt naar een andere hond die aan zijn billen snuffelt. Je vindt dit niet gek, je weet immers dat hij vanmorgen nog last had van zijn rug, en nu hoogstwaarschijnlijk nog wat spierpijn heeft. Je besluit om naar huis te gaan en je hond wat rust te geven.
Eenmaal thuis vertel je je partner best wel een beetje trots wat je hebt gevoelt en hoe je dit hebt aangepakt. Je hond moet nu toch even lekker rustig liggen, dus je hebt even tijd voor andere dingen.
Je wilt graag dat je hond zo goed mogelijk in zijn vel zit, en je wilt daar alles voor doen. Gelukkig weet je nu hoe je kunt observeren, voelen en testen of je hond lichamelijk ongemak heeft. Jij en je hond zijn perfect op elkaar ingespeeld, je hond weet dat hij gehoord wordt als er iets is, en daar krijg je onvoorwaardelijke liefde voor terug. Je weet wat je kunt doen wanneer je hond ergens last van heeft, en je weet ook hoe je de kans op blessures kunt verkleinen.
Alsnog ga je af en toe naar de dierenarts, osteopaat of fysiotherapeut, maar je kunt goed onder woorden brengen wat de reden is van het consult. Gelukkig heb jij de touwtjes nu veel meer in handen wat de gezondheid van jouw hond betreft!
In de cursus “Houd je hond gezond” leer je:
- Je hond observeren. Hoe beweegt mijn hond? Is er ergens aan zijn lijf wat opvallends te zien? Hoe is zijn gedrag? Laat mijn hond tekenen van pijn of ongemak zien?
- Je hond voelen. Wat voel je aan zijn lijf, en hoe moet je dat interpreteren? Hoe voelt een blokkade? Hoe voelt spierspanning? Hoe test je of een hond last heeft van zijn lijf?
- Je hond helpen om zijn lichamelijke ongemak te voorkomen of te verminderen. Je leert een aantal technieken die je simpel zelf kunt toepassen, zonder dat je daarvoor osteopaat of fysiotherapeut moet zijn.
- We gaan in op JOUW specifieke vragen, en de dingen die jij graag wilt leren. Bijvoorbeeld: hoe weet je of een tuigje nou echt past? Hoe geef je je hond een ontspanningsmassage? Wat zijn de aandachtspunten bij jouw hond? Hoe los je zelf een wervelblokkade op?
- Bonus: ik ga je een aantal handvaten geven, waarmee je zelf kunt beoordelen of je je hond kwalitatief goede voeding geeft. Hoe beoordeel je een voeretiket? Hoe kijk je door mooie marketingtrucs heen? Merkonafhankelijk, een advies afgestemd op jouw hond (en jouw voorkeuren). Je mag dus ook al je voedingsvragen stellen!
Wat hondeneigenaren zeggen over deze cursus:
“Zeer waardevolle info, enthousiast gebracht en duidelijk uitgelegd!”
“Er is echt enorm veel te zien aan een hond, je moet alleen weten waar je op moet letten! Er ging een wereld voor me open. ”
“Door de kennis die ik nu heb, zie ik ineens veel meer honden met lichamelijke klachten om me heen.”
FAQ (veel gestelde vragen):
Hoe is deze cursus opgezet?
Deze cursus bestaat uit een 1 op 1 sessie met jouw eigen hond in mijn praktijk (De Lutte of Bad Bentheim). Dat kan in 2 x 1 uur, of 2 uur achtereen. Daarna krijg je toegang tot het online platform, waar verschillende eBooks, powerpoints en video’s staan als naslagwerk. Ik heb bewust gekozen voor deze volgorde, aangezien ik jou eerst het ‘fingerspitzengefühl’ wil leren, voordat je zelfstandig met je hond aan de slag gaat. Zo voorkomen we dat het voor je hond onprettig is wanneer je net iets te veel druk gebruikt, of nog niet helemaal weet wat bij jou hond de aandachtspunten zijn.
Ik heb een senior hond, heeft het dan nog zin om deze cursus te doen?
Jazeker! Vooral bij een senior is het belangrijk om goed te monitoren of hij nog fit en soepel is. Zodra een oudere hond door pijntjes gaat compenseren, is de kans op blessures groter. Een revalidatietraject na een blessure is voor een senior vaak langdurig, dus helemaal bij oudere honden is voorkomen beter dan genezen! Ook kun je een oudere hond vaak met de juiste voeding optimaal ondersteunen, zodat hij onbezorgd van zijn oude dag kan genieten!
Ik heb kort geleden mijn eerste hond aangeschaft, de hondenwereld is dus helemaal nieuw voor mij. Is deze cursus geschikt voor mij?
Absoluut. Ik geef je de juiste handvaten voor een goede start! Na deze cursus weet jij meer dan de gemiddelde hondeneigenaar 😊
Ik ben al jaren middels cursussen en boeken mijn kennis aan het verbreden. Leer ik nieuwe dingen in deze cursus?
Dat verwacht ik wel. Ik deel mijn visie als osteopaat en voedingsdeskundige, deze combinatie is uniek en nog niet eerder in een boek of cursusvorm gegoten. Speciaal voor jou kan ik in dit 1 op 1 traject het niveau aanpassen en me richten op wat JIJ graag wilt leren. Deze cursus is hands-on, dus we gaan ook vooral het ‘fingerspitzengefühl’ trainen, wat je lastig uit boeken kunt leren.
Ik heb geen eigen hond, kan ik toch deze cursus doen?
Met een hond erbij kunnen we het beste de praktijk oefenen, dus als je zelf een hond kunt regelen die je 2 uur kunt lenen, perfect! Ik leg je uit waar je op kunt letten als je een hond observeert, hoe en wat je kunt testen. Dit is natuurlijk ook toe te passen op de honden van klanten of vrienden/familie. Dus ben jij een trimster, gedragstrainer, voedingsdeskundige, heb je een uitlaatservice, dagopvang, of werk je in een dierenasiel? Dan is deze cursus ook uitermate geschikt voor jou! Deze extra tools om jouw klanten van informatie te voorzien zijn erg waardevol! Kun je geen hond regelen? Laat het weten, dan vinden we daar ook wel een oplossing voor.
Kan ik de hoofdstukken ook los kopen?
Nee, dat is niet mogelijk. De cursus is zo opgezet dat de opbouw op elkaar aansluit. Wil je liever heel specifiek alleen iets weten over één onderwerp? Neem contact op voor een prijsopgave op maat.
Wanneer kan ik starten met de cursus?
Stuur mij een mail, en we gaan een afspraak inplannen. Houd rekening met een wachttijd van ongeveer 1-2 maanden.
Wat is het niveau van deze cursus?
De cursus is op MBO+/ HBO niveau vormgegeven. Je hebt geen vooropleiding nodig om deze cursus te volgen. Tijdens de één op één cursus pas ik het tempo en de stof (tot op zekere hoogte) individueel aan. Twijfel je of dit aansluit bij jouw niveau? Neem contact op!
Ik zou graag samen met iemand anders deze cursus doen, kan dat?
Ja, dat kan! Met 2 of 3 mensen tegelijk is mogelijk in mijn praktijk. Zolang de situatie voor de honden maar ontspannen en oké blijft. Het mooiste is dus als de honden elkaar al kennen van te voren. Geef het wel aan in je aanmelding dat je met meerdere mensen tegelijk wilt komen.
Kan deze cursus ook in groepsverband?
Als je liever niet 1 op 1 deze cursus wilt doen, kun je ook deelnemen in een groep. Voor het jaar 2025 zijn we momenteel een planning aan het maken, waarin de cursus “Houd je Hond Gezond” ook een aantal keer in een (kleine) groep gegeven wordt, in een workshop format. Ik geef deze cursus samen met mijn collega Dominique Frohoff (dierfysiotherapeut, chiropractor en orthomoleculair therapeut). Neem contact op als je als eerste op de hoogte gebracht wilt worden van de planning!
Over de instructeur
Marijke Mol
Ik ben Marijke Mol. Ik help betrokken hondenbaasjes die het gevoel hebben dat hun hond niet lekker in zijn vel zit, om hun eigen handen en ogen te vertrouwen, zodat zij een (nog) beter team worden met hun hond.
Ik ben osteopaat en voedingsdeskundige voor honden. Ik word er blij van als ik door het overdragen van mijn kennis nog meer honden (en hondenbaasjes) kan helpen! Wil je meer weten over mij? Kijk op de pagina 'over mij'.
Cursusoverzicht
Introductie | |||
Even voorstellen | 00:03:00 | ||
Intro: Houd je Hond Gezond | 00:05:00 | ||
Anatomie (botten, spieren en gewrichten) | |||
Richtingen en bewegingen | 00:10:00 | ||
Het skelet | 00:20:00 | ||
Spieren van de hond | 00:25:00 | ||
Zenuwstelsel | 00:06:00 | ||
Pijn, pijnherkenning en testen op pijn | |||
Pijnherkenning | 00:19:00 | ||
Zelf je hond onderzoeken | 00:06:00 | ||
Voeding, vertering en hondenpoep | |||
Het spijsverteringsstelsel | 00:08:00 | ||
Poepkaart | 00:15:00 | ||
Basisprincipes over voeding | 01:00:00 | ||
Hoe beweegt jouw hond? Leer observeren | |||
Lichaamsconditiescore; is jouw hond te dik of te dun? | 00:15:00 | ||
Beoordelen van het looppatroon en de gangen | 00:27:00 | ||
Pathologie (blessures); wat als het mis gaat? | |||
Veel voorkomende aandoeningen | 00:41:00 | ||
Therapie; wanneer en bij wie? | |||
Preventie (pijn en gezondheidsproblemen voorkomen) | |||
Blessures voorkomen | 00:16:00 |
Reviews
Er zijn nog geen reviews geschreven. Wees de eerste die er een schrijft.