Osteopathie Consult

Hoe verloopt een consult?

Voor een behandeling is het belangrijk dat uw dier schoon en droog is. Daarnaast is het voor een optimaal resultaat beter als het dier minimaal 2 uur voor de behandeling niet gewerkt heeft.

Een consult bestaat uit:

Intake gesprek (deels via een intakeformulier)
Observatie in stand en in beweging
Lichamelijk onderzoek
Behandeling
Adviezen

Vooraf krijg je een intakeformulier toegestuurd, zodat ik al een beeld krijg bij de hulpvraag en eventuele aandachtspunten. Zo houden we tijdens het consult meer tijd over voor de hond. Zodra de hond de praktijk binnenkomt, vind ik het belangrijk dat hij eerst de kans krijgt om even te snuffelen en te wennen aan de omgeving; deze tijd kan ik mooi gebruiken om de hond te observeren en nog wat laatste vragen te stellen. 

Ik behandel altijd met respect voor de hond, dus de hond bepaald het tempo. Mijn technieken kan ik aanpassen van zacht en fasciaal naar wat steviger en dieper. Ik gebruik vaak manipulaties (in de volksmond ‘kraken’) om een bewegingsbeperking of blokkade op te lossen. Dit wordt meestal niet als pijnlijk of vervelend ervaren door de honden. Bij een manipulatie gaat het om de snelheid, niet om de kracht, dus laat je niet afschrikken door de filmpjes op internet waarbij met een hoop kracht een nek omgedraaid wordt. Dat die ik dus NIET, en dat is ook helemaal niet nodig om een blokkade op te lossen.

Tijdens de behandeling maak ik soms gebruik van tape, laser of dry needling. Dry needling is een effectieve behandelvorm om spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) te ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Meestal is de ontspanning direct voelbaar.

Wanneer ik tijdens een osteopathiebehandeling kies voor tape, laser of dry needling zit dit natuurlijk bij de consultprijs inbegrepen.

Een volledig consult duurt ongeveer 45-60 minuten.

 

FAQ

Osteopathie is een erkende, manuele behandelmethode die gebaseerd is op kennis van anatomie en fysiologie. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van een klacht en ziet het lichaam als geheel. Vervolgens worden de wervelkolom, gewrichten, spieren, bindweefsel en organen onderzocht en behandeld. Als een bepaald deel van het lichaam niet optimaal functioneert (bijvoorbeeld door beperkte mobiliteit), kan dit een negatieve invloed hebben op andere delen van het lichaam, door bijvoorbeeld compensatie of een veranderde aansturing. Met veelal zachte ingrepen lost de osteopaat blokkades op en helpt zo de klachten te verminderen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren.

Door alles wat een hondenlijf gedurende het leven te verduren krijgt treden hier en daar kleine blessures op, die vaak in het begin niet eens zichtbaar zijn voor de eigenaar. Een preventieve check is dan ook zeker aan te raden om blessures en klachten te voorkomen. Een hond die gebruikt wordt voor de sport kan de beste prestaties leveren als hij zijn lichaam zo optimaal mogelijk kan gebruiken, dus ook zeker voor sporthonden geldt ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Natuurlijk lukt het niet altijd om blessures voor te zijn. Bij bijvoorbeeld stijfheid, vage kreupelheden en gedragsveranderingen kan osteopathie vaak uitkomst bieden.

Ook bij chronische aandoeningen kan osteopathie ingezet worden om het leven van de hond comfortabeler te maken. Een hondenosteopaat kan chronische klachten niet genezen, maar vaak kan er wel verlichting geboden worden. Denk bijvoorbeeld aan artrose. Bij oudere honden kan osteopathie ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk blijft.

Kijk eens op de pagina Bij welke klachten? om een indruk te krijgen bij welke klachten een osteopaat uitkomst kan bieden.

Ik vind het belangrijk om het veilig te houden voor iedereen. Er zijn uiteraard honden die heftig kunnen reageren op aanraking, helemaal als het pijnlijk is. Een muilkorf kan het dan ontspannener maken voor zowel hond, baas als voor mij. Dat gezegd hebbende, blijft de muilkorf over het algemeen in de kast liggen en zorg ik met aanpassingen van mijn technieken ervoor dat het voor de hond comfortabel blijft. Weet je echter van je hond dat het nodig is om een muilkorf te gebruiken? Neem deze dan zelf mee, dan weet je zeker dat je een goed passend exemplaar hebt.

Jazeker. Met lekkere koekjes zorgen we er bij sommige honden voor dat ze een behandeling makkelijker ondergaan. Dat betekend uiteraard niet dat we de hond blijven afleiden en ondertussen overdonderen, maar voertjes kunnen het makkelijker maken voor iedereen. Neem iets mee wat je hond super lekker vindt, wat hij alleen bij speciale gelegenheden krijgt. Bijvoorbeeld een tube met kaas/pathé waar hij aan kan likken, of koekjes die je makkelijk klein kunt kruimelen, zijn ideaal. Zo voorkom je dat hij heel veel lekkers binnenkrijgt, maar het houdt hem wel bezig.

Dat is verschillend per dier, en afhankelijk van hoe lang iets al aanwezig is, de leeftijd, algemene gezondheid, belasting, enzovoort. Ik heb wel als algemene stelregel dat er binnen 1-3 consulten een verschil zichtbaar moet zijn, anders moeten we verder kijken. Daarna raad ik vaak wel aan om eens per half jaar of eens per jaar voor een check of onderhoudsconsult te komen. Sommige oudere honden of sporthonden komen wat vaker, om achteruitgang te voorkomen of om optimaal te kunnen blijven presteren. 

De periode tussen behandelingen is ongeveer drie tot zes weken. Hoe acuter de klacht, hoe sneller de resultaten zichtbaar zullen zijn.

Nee, dat is niet noodzakelijk. Ik merk dat bij kleinere honden het vaak wel makkelijker is, en ook de honden die wegens vachtverzorging regelmatig op een trimtafel staan hebben er vaak weinig problemen mee. Ik pas me aan aan de hond, dus als de hond comfortabeler is op de grond, werken we op de grond.

Omdat osteopathie een behoorlijke impact heeft op een dier, is het advies om na de behandeling de hond meerdere dagen niet te belasten met werk en training. Zo krijgt het dier optimaal de kans om te reageren op de behandeling en een nieuw evenwicht in zijn lichaam te vinden. Een hond mag wel wandelen, maar even niet rennen naast de fiets, niet met ballen/stokken spelen en niet intensief trainen. Daarna kan het dier weer rustig opgepakt worden in de training.

Wanneer kan er niet behandeld worden?

Acute, heftige pijn
Direct na trauma
In de eerste en laatste periode van de dracht
Ernstige kreupelheden (tenzij de dierenarts groen licht geeft)
Koorts
Direct voor/na een vaccinatie

 

Meer informatie

© 2024 Mol DierenOsteopathie - Powered by Maatos